Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

'Tel Sultan-Jericho' di Palestin diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia, UNESCO

Anggaran Waktu Membaca:
'Tel Sultan-Jericho' di Palestin diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia, UNESCO

Para pelancong melawat tapak bersejarah 'Tell al-Sultan' berdekatan kawasan Jericho di Tebing Barat pada 17 Sep 2023. (Gambar: Hazem Bader/AFP)

RABAT: 'Tel Sultan-Jericho' di Palestin diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia, menjadikannya tapak Arab pertama yang ditambah ke dalam senarai UNESCO, menurut Jawatankuasa Warisan Dunia UNESCO.

Jawatankuasa itu menerusi satu kenyataan yang disediakan kepada Agensi Akhbar Saudi (SPA), memaklumkan tapak berkenaan telah memenangi majoriti undi semasa sesi ke-45 yang dihoskan di Riyadh, Arab Saudi, pada Ahad (17 Sep).

Encik Mounir Anastas, Wakil Tetap Palestin ke UNESCO menyatakan rasa bangganya atas kejayaan bersejarah ini, dan ia ditujukan kepada semua orang Arab, terutamanya kerajaan Arab Saudi, yang melakukan pelbagai usaha untuk menjadi tuan rumah sesi itu dan tidak melepaskan sebarang peluang menyokong perjuangan Palestin dalam semua platform antarabangsa.

Ketua Pengarah Warisan Dunia di Palestin, Ahmed Rajoub, menjelaskan bahawa bandar Jericho adalah contoh sistem politik, sosial dan pentadbiran yang pertama dan tertua di dunia.

Beliau menegaskan bahawa kemenangan budaya ini mempunyai dimensi ekonomi dan sosial yang lain, kerana Palestin tidak mempunyai sumber, tetapi ia kaya dengan warisan budaya, agama dan semula jadi, dan mendaftarkan Jericho dalam Senarai Warisan Dunia akan membawa manfaat ekonomi.

"Disebabkan bilangan pelawat meningkat dua kali ganda di laman sesawang ini, ia juga meningkatkan pendapatan masyarakat dan mencerminkan kesejahteraan penduduk Jericho dan ekonomi Palestin secara amnya," kata Encik Rajoub.
Sumber : Bernama/AA/aq
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan