Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Tarikh bubar Parlimen akan diumum tidak lama lagi, kata PM Ismail Sabri

Anggaran Waktu Membaca:
Tarikh bubar Parlimen akan diumum tidak lama lagi, kata PM Ismail Sabri

(Gambar: BERNAMA)

Diterbitkan : 17 Sep 2022 09:15PM Dikemas Kini : 17 Sep 2022 09:15PM

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Malaysia Ismail Sabri Yaakob berkata tarikh pembubaran parlimen akan diumumkan tidak lama lagi untuk memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Berucap di Majlis Pelancaran Jentera Pemuda Barisan Nasional (BN) pada Sabtu (17 Sep), beliau yang juga Naib Presiden UMNO meminta untuk diberikan sedikit masa lagi bagi menentukan tarikhnya bersama dengan Presiden UMNO Dr Ahmad Zahid Hamidi.

“Bila tarikhnya? Saya dan presiden akan menentukan, tapi percayalah sikit lagi, tak lama. Presiden..  kita bincang cepat-cepat. Saya mendengar dengan jelas, Top Five semua ada di sini, Insya-Allah dalam waktu terdekat kita akan berjumpa untuk berbincang,” katanya.

Turut hadir Timbalan Pengerusi BN yang juga Timbalan Presiden UMNO Mohamad Hasan, Presiden MCA Dr Wee Ka Siong dan Presiden MIC S A Vigneswaran. 

Sementara itu, Encik Ismail Sabri menyeru pemimpin parti itu termasuk Pemuda BN untuk menguasai peperangan secara maya dan menjawab segala tuduhan serta serangan pihak pembangkang terhadap BN dan kerajaan yang dilemparkan di media sosial.

“Kelemahan kita sebelum PRU14 apabila kita tidak mampu menjawab isu-isu besar oleh pembangkang, dan pada kali ini mereka terus memainkan fitnah kepada pemimpin kita, BN dan kerajaan.

“Yang penting apabila Parlimen dibubarkan, apabila PRU15 diadakan kita mesti menang, itu paling penting dan kalau PRU15 diadakan dan kita tidak mampu menguasai kerusi untuk membentuk kerajaan, kita akan kembali seperti sebelum PRU14,” katanya.

Encik Ismail Sabri berkata pemimpin BN juga perlu mendekati pengundi muda dengan melaksanakan libat urus bagi mendapatkan sokongan mereka.

Katanya lagi, kerajaan mampu menjaga kebajikan golongan muda dengan melaksanakan pelbagai insentif, termasuk Program PerantiSiswa Keluarga Malaysia dan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada golongan M40 (M1) yang dinaikkan daripada 75 peratus kepada 100 peratus.

Sumber : Bernama/NY/ny

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa