Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Sanggup tempuh perjalanan ratusan kilometer demi 'menjaga' hati burung kakak tua peliharaan

Anggaran Waktu Membaca:
IPOH: Hobi membela burung kakak tua bukan sekadar memberi makan dan minum mencukupi sebaliknya pemiliknya perlu berkorban masa serta menganggap haiwan peliharaan itu sebagai ahli keluarga sendiri.

Sebagai pemilik burung kakak tua juga, kebanyakan mereka sanggup menempuh perjalanan jauh ratusan kilometer untuk aktiviti 'freefly' atau 'membebaskan' burung peliharaan itu sebagai aktiviti riadah demi memastikan perasaannya sentiasa terjaga termasuk mengelak stres.

Menurut pemilik, burung kakak tua yang menghadapi stres boleh merajuk atau biasanya bertabiat mencabut bulunya sendiri, namun jika dijaga dengan rapi, memelihara haiwan ini merupakan aktiviti yang menyeronokkan.

Seorang peniaga pakaian terpakai Mohd Rozilan Mat Yusoff, 43 tahun, dari Alor Setar, Kedah berkata, dia pada mulanya hanya menonton video di YouTube berkenaan penjagaan serta pelbagai kandungan daripada pemilik burung kakak tua, malah terkejut kerana warga Malaysia turut terlibat dengan hobi itu.

Semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2020, Encik Rozilan bersama isterinya Steaphnie Saiful Ahmad Savaran, 33 tahun, mula berminat untuk membela burung kakak tua.

"Nak kata susah (membela burung kakak tua), tak susah dan hobi itu mengalahkan wang ringgit. Saya bela burung pun daripada mereka kecil lagi kerana mudah untuk membentuk ikatan berbanding yang sudah dewasa," katanya kepada Bernama.

Cik Steaphnie pula berkata, minat membela burung kakak tua itu merupakan satu hobi yang tidak dirancang olehnya dan suami malah pernah kecewa apabila dua daripada tiga ekor burung kakak tua mereka telah dicuri pada Ogos tahun lalu.

"Kejadian itu tidak mematahkan semangat kami untuk meneruskan hobi ini dan membela lebih banyak burung kakak tua sebab dah sebati dengan burung itu. Rasa sayang dengan kakak tua itu memang kekal," katanya yang memiliki 10 ekor burung kakak tua pelbagai jenis berusia antara tiga bulan hingga tiga tahun.

Sementara itu, peniaga makanan Mohamad Fakharuddin Mumfit, 35 tahun, berkata, aktiviti 'membebaskan' burung kakak tua secara berkumpulan juga secara tidak langsung dapat merapatkan silaturahim antara peminat serta pemilik haiwan peliharaan itu.

Encik Mohamad Fakharuddin yang memiliki tiga ekor burung kakak tua berkata, minat membela haiwan peliharaan itu disifatkan sebagai satu hobi yang tidak mahal jika dibandingkan dengan minat lain seperti mengubah suai kereta, yang mementingkan kemahuan sendiri.

"Kalau ada yang minat (bela burung kakak tua), jangan takut, Insya-Allah boleh dan masa kena beri kepada burung itu, dilayan macam anak atau keluarga sendiri dan tidak boleh buat mereka stres," katanya yang berasal dari Langkawi, Kedah.

Pemilik tiga ekor burung kakak tua, Fahmi Abu Bakar, 38 tahun, yang berasal dari Batu Pahat, Johor berkata, dia menggunakan kesempatan melakukan aktiviti 'membebaskan' haiwan peliharaannya itu dengan beriadah bersama keluarganya.

Encik Fahmi berkata, program besar aktiviti 'membebaskan' kadangkala diadakan sekali setahun, namun tidak menjadi masalah kerana hampir setiap minggu pada Jumaat dan Sabtu, dia cuba meluangkan masa untuk melakukannya bersama keluarga di Johor.

"Tahun lepas Terengganu (acara besar), tetapi tiada masalah macam hari ini, saya sanggup datang (ke Perak) untuk beriadah bersama keluarga. Hari ini saya bawa mak, ayah, isteri dan anak (seorang) saya untuk tengok burung kakaktua freefly," katanya.

Pada pendapatnya, kesemua jenis hobi boleh dianggap mahal termasuk membela burung kakak tua, namun paling penting adalah kepuasan dinikmati masing-masing apabila melakukan sesuatu perkara.

Kesemua pemilik kakaktua ditemui pada program Silaturahim Santai Free Fly anjuran Perak Parrot Community yang diadakan di Iskandar Polo Club, baru-baru ini.

Presiden Perak Parrot Community Mohd Fairul Mohd Mustafa, 40 tahun, berkata penganjuran program itu mengumpulkan hampir 200 orang termasuk pemilik serta peminat burung kakak tua dari seluruh negara.
Sumber : Bernama/SS/ss
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan