Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Saintis gesa pelitup kembali dipakai di Britain di tengah varian COVID-19 baharu “Eris”

Anggaran Waktu Membaca:
Saintis gesa pelitup kembali dipakai di Britain di tengah varian COVID-19 baharu “Eris”

Gambar hiasan virus. (Gambar: AFP)

LONDON: Saintis menggesa orang ramai di United Kingdom kembali memakai pelitup di tengah-tengah kebimbangan "mutasi" subvarian Omicron, “Eris” yang kini menyumbang satu daripada 10 kes di negara itu.

Bilangan pesakit yang didiagnosis dengan virus itu melonjak daripada 3.3 setiap 100,000 kepada 7.2 dalam tempoh kurang sebulan, lapor Agensi Anadolu memetik Mirror pada Rabu.

Subvarian baharu yang dirujuk sebagai "BA.6” itu juga menimbulkan kebimbangan, walaupun ia hanya ditemui di Denmark dan Israel buat masa ini.

Profesor Christina Pagel dari University College London berkata subvarian itu berpotensi mencetuskan "gelombang besar", katanya.

Varian ini memiliki "banyak mutasi baharu yang menjadikannya (sangat) berbeza dengan strain Omicron sebelumnya," katanya di platform X.

Selain itu, dalam ruangan pendapat yang diterbitkan dalam British Medical Journal minggu ini, Prof Pagel berkata "adalah agak meyakinkan bahawa kita telah memasuki gelombang COVID-19 yang lain”.
Sumber : Agensi berita/SU/nk
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan