Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

PRU15: Dua wanita meninggal dunia di pusat mengundi

Anggaran Waktu Membaca:
PRU15: Dua wanita meninggal dunia di pusat mengundi

Gambar: Agensi Berita

Diterbitkan : 19 Nov 2022 05:38PM Dikemas Kini : 19 Nov 2022 05:38PM
JOHOR BAHRU: Hasrat untuk menjadi sebahagian penentu masa depan Malaysia tidak kesampaian apabila seorang warga emas menemui ajal di pusat mengundi Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Lit Terk, Paloh pada Sabtu (19 Nov).

Kejadian itu berlaku pada pukul 10.21 pagi melibatkan mangsa, Tuminah Ambiah, 85 tahun yang meninggal dunia sebelum sempat menunaikan tanggungjawab, seperti dinukil daripada Astro AWANI.

Sementara itu, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Johor dalam satu kenyataan berkata, mangsa ketika itu sedang menunggu giliran di saluran satu.

"Kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang berada di tempat kejadian mengesahkan kematian warga emas itu," katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

Dalam pada itu, seorang lagi pengundi, Sh Juhara, 57 tahun, turut berdepan nasib yang sama apabila dilaporkan meninggal dunia di pusat mengundi Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Ismail pada pukul 9.30 Sabtu pagi, lapor Astro AWANI.

Bagaimanapun, mangsa dikatakan sempat mengundi bagi parlimen Pulai sebelum disahkan meninggal dunia.

"Mangsa dilaporkan meninggal dunia selepas mengundi apabila mangsa mengalami sesak nafas.

"Hasil pemerhatian petugas saluran, pengundi hadir ke saluran satu dalam keadaan tidak sihat, tapi ingin meneruskan pengundian," menurut kenyataan itu lagi.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Raub Selamat turut mengesahkan kejadian terbabit, seperti dinukil daripada Astro AWANI.

Menurutnya, hasil pemeriksaan mendapati tiada sebarang unsur jenayah dikesan selain pemeriksaan terhadap mayat mangsa tidak menemui sebarang kesan kecederaan.

"Sh Juhara duduk sebentar dan berjalan kira-kira 100 meter sebelum duduk semula.

"Suaminya meminta bantuan daripada pihak SPR untuk mendapatkan kerusi roda sebelum beliau mengambil kereta, namun apabila kembali ke lokasi didapati Sh Juhara sudah tidak bernafas.

"Punca kematian belum dapat dipastikan, namun Sh Juhara mempunyai sejarah penyakit iaitu darah tinggi dan kencing manis.

"Malah, wanita itu turut disyaki mengalami masalah jantung serta masalah paru-paru berair," katanya.
Sumber : Agensi berita/FA/fa

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa