Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Projek tebatan banjir disegerakan, beroperasi mulai Jun, kata PM Anwar

Anggaran Waktu Membaca:
SEGAMAT: Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim pada Ahad (5 Mac) memberi jaminan bahawa projek rancangan tebatan banjir (RTB) terutamanya di Johor akan disegerakan operasinya bermula Jun ini.

Beliau berkata proses tender projek tebatan banjir berkenaan harus disegerakan dan perlu beroperasi segera, memandangkan isu banjir di Johor terutamanya merupakan sesuatu isu yang berulang.
“Isu ini (banjir) kalau tidak dilakukan apa-apa yang serius, ia akan berulang. Isu banjir ini bukan kali pertama, tetapi sudah bertahun-tahun. Kadang-kadang, setahun dua kali.

“Oleh itu, kita putuskan projek yang mahal RM600 juta (S$180 juta) atau lebih tebatan banjir akan disegerakan. Nanti kita lulus dan disegerakan,” kata beliau kepada para pemberita selepas melawat Pusat Pemindahan Sementara Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Kampung Tengah di Segamat pada Ahad.

Beliau berkata enam projek tebatan banjir yang sebelum itu ditangguhkan sebentar kerana beliau tidak mahu peruntukan untuk bantu rakyat terdapat ketirisan atau kecurian meskipun proses tender itu disegerakan.

Bagaimanapun, Encik Anwar memberikan amaran kepada kepada syarikat atau pihak yang terlibat agar tidak menyalahgunakan peruntukan bencana yang diberikan kerajaan.

“Saya beri amaran keras jangan guna peruntukan ketika banjir atau darurat ataupun masalah-masalah yang dihadapi seperti mana RTB, jangan guna itu (peruntukan) untuk mencari peluang mendapat habuan tambahan,” kata Ahli Parlimen Tambun itu.

Sebelum ini pada pembentangan Belanjawan 2023, Perdana Menteri itu mengumumkan enam projek tebatan banjir akan ditender semula dengan segera selewatnya pada Jun tahun ini termasuk RTB di Sungai Johor, Kota Tinggi, Johor.

Selain itu, projek RTB lain yang akan melalui proses tender semula ialah pembinaan kolam takungan dwifungsi bagi tebatan banjir dan sumber bekalan air mentah di Sungai Rasau dan Sungai Klang, Selangor, serta Pembangunan Lembangan Sungai Bersepadu Sungai Golok Fasa 3, Kelantan.

Sementara itu, Perdana Menteri itu berkata Kerajaan Persekutuan telah meluluskan peruntukan RM10 juta (S$3 juta) melalui Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah yang baru-baru ini diumumkan Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi.

“Saya juga sudah menambah peruntukan RM50 juta (S$15 juta) untuk kita menyalurkan sebahagiannya kepada mangsa-mangsa dan ada beberapa projek segera. Usaha-usaha telah dilakukan oleh jabatan-jabatan kerajaan negeri, kemudiannya daripada kerajaan pusat.

Selain itu, beliau berkata Menteri Besar Johor Onn Hafiz Ghazi juga ada memohon beberapa projek baru bagi mengurangkan kesan banjir.

“Saya beritahu oleh kerana kita boleh jimatkan beberapa kos (antara) RM1 bilion (S$300 juta) hingga RM2 bilion (S$601 juta) daripada projek lama, wang itu akan dipindahkan untuk menjalankan projek baharu. Sekarang (banjir) ini di Segamat, (selain itu) Kota Tinggi dan kawasan-kawasan lain yang berat dilanda banjir,” kata beliau.

“Selain itu, Encik Ahmad Zahid, Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustaha (dan) juga menteri-menteri kabinet yang lain telah turun memantau dan memberi bantuan, sekali gus mengurangkan tekanan hidup bagi mangsa-mangsa banjir yang terpaksa berpindah dan mengalami kesusahan, kita cuba mengurangkan tekanan dan beban mereka,” kata Perdana Menteri.

Beliau juga telah menghubungi syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang penting, yang juga telah mengumpulkan dana tambahan RM20 juta (S$6 juta) untuk membantu rakyat Johor.

“Tenaga Nasional Bhd akan turun menyelesaikan masalah elektrik segera, Yayasan Sime Darby pula menyediakan kit-kit kesihatan untuk lebih 1,500 keluarga dan (GLC) selain mengumpulkan dana RM20 juta (S$6 juta) tambangan untuk rakyat Johor,” kata Encik Anwar.

Awal dari itu, beliau meluangkan masa kira-kira setengah jam bertemu mangsa banjir di PPS berkenaan, selain mendengar taklimat banjir daripada agensi berkaitan.

Turut mengiringi beliau Menteri Besar Johor dan Ketua Polis Johor Kamarul Zaman Mamat.
Sumber : Bernama/NY/ny

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan