Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Presiden China Xi Jinping tekankan persahabatan, kedamaian dalam lawatan ke Rusia

Anggaran Waktu Membaca:
Presiden China Xi Jinping tekankan persahabatan, kedamaian dalam lawatan ke Rusia

Presiden Rusia Vladimir Putin bercakap dengan Presiden China Xi Jinping semasa sidang kemuncak pemimpin Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO) di Samarkand pada 16 September 2022. (Gambar fail: Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP)

BEIJING: Presiden China Xi Jinping dijangka tersepit dalam keadaan yang sukar apabila beliau berangkat ke Mosko untuk memaparkan China sebagai pendamai di peringkat dunia sementara memperkukuh hubungan yang terjalin dengan sekutu rapatnya, Presiden Rusia Vladimir Putin.

Presiden Putin sedang berdepan dengan tuduhan jenayah atas perang Ukraine.
Presiden Xi dijadual berangkat pada Isnin (20 Mac) bagi lawatan sulungnya ke luar negara sejak diberi mandat untuk menggalas jawatan selaku Presiden bagi penggal ketiga.

Presiden Xi akan berusaha untuk memulihkan pengaruh diplomatik Beijing setelah ia memainkan peranan untuk menyambung semula hubungan diplomatik antara Arab Saudi dengan Iran, minggu lalu.

Ini sedang beliau mengukuhkan lagi kerjasama "tanpa batasan" dengan Encik Putin yang kian dipulaukan oleh masyarakat antarabangsa.
Presiden Xi akan bersikap berwaspada agar tidak menimbulkan sebarang rasa kurang senang daripada negara-negara Barat, nyata para penganalisis.
Sumber : Reuters/SS/ss
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan