Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Polis M'sia pantau aktiviti jual mercun, bunga api di Bazar Ramadan

Anggaran Waktu Membaca:
Polis M'sia pantau aktiviti jual mercun, bunga api di Bazar Ramadan

(Gambar hiasan: Malaysian Times)

ALOR SETAR: Polis Kedah mempertingkatkan pemantauan di seluruh bazar Ramadan di negeri tersebut bagi membanteras kegiatan menjual mercun dan bunga api tanpa lesen yang boleh mengundang bahaya kepada orang ramai.

Ketua Polis Kedah Komisioner Wan Hassan Wan Ahmad berkata pemantauan lebih kerap akan dilakukan terutama di penghujung Ramadan apabila penjualan mercun dijangka semakin ‘rancak’ terutama di kawasan bazar Ramadan dan lokasi tumpuan orang ramai.

“Kami memang ada pasukan pemantau di bazar Ramadan dan ada dua atau tiga tangkapan (kerana menjual mercun dan bungai api) tapi tidak melibatkan jumlah rampasan yang besar.

“Tapi dalam tempoh dua tiga minggu lagi kami akan pantau lebih kerap kerana dipercayai ada usaha membawa masuk mercun dan bunga api ke negara ini di hujung Ramadan. Polis nak pastikan hanya yang berlesen saja boleh jual dan yang tak berlesen ini kami akan ambil tindakan tegas,” katanya kepada para pemberita pada Rabu (13 Apr).

Awal dari itu, beliau menyampaikan Pingat Jasa Pahlawan Negara (PJPN) dan katil sumbangan Yayasan Petronas kepada bekas Ketua Polis Balai Kota Putra Sarjan Mejar Ahmad Tajuddin Mehat di rumahnya di Jalan Wang Tepus .

Sementara itu, Wan Hassan berkata polis Kedah menerusi Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) kini bersiap sedia menghadapi peningkatan jumlah kenderaan yang akan memasuki negeri tersebut sempena Hari Raya Aidilfitri.

“Saya jangkakan pertambahan kenderaan dari luar ini akan mencecah ratusan ribu selepas dua tahun tak dapat pulang ke kampung halaman akibat pandemik COVID-19. Ini termasuk kenderaan yang melalui Kedah untuk pulang ke Kelantan dan negeri-negeri lain,” katanya.

Sumber : Bernama/AW/ny
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan