Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Permohonan pengambilan pekerja asing di M'sia dihenti sementara

Anggaran Waktu Membaca:
Permohonan pengambilan pekerja asing di M'sia dihenti sementara

Pembantu Indonesia menjalani latihan mengemas rumah. (Gambar fail: AFP/ROMEO GACAD)

Diterbitkan : 05 Aug 2022 05:37PM Dikemas Kini : 05 Aug 2022 05:38PM
PUTRAJAYA: Permohonan bagi pengambilan pekerja warga asing dihentikan buat sementara waktu bermula 15 hingga 31 Ogos ini, menurut Kementerian Sumber Manusia (KSM) pada Jumaat (5 Ogos).

KSM dalam kenyataan memaklumkan ia bagi membolehkan semakan ke atas tatacara permohonan pekerja warga asing dibuat susulan pindaan kepada Akta Kerja 1955 (Pindaan 2022) yang akan berkuat kuasa mulai 1 September depan.

"Tatacara baru bagi permohonan pengambilan pekerja warga asing mulai 1 September 2022 akan dimaklumkan dalam masa terdekat," menurut kenyataan itu.

KSM memaklumkan semua permohonan yang dikemukakan oleh majikan sebelum atau pada 14 Ogos akan diproses dan diselesaikan sebelum atau pada 31 Ogos 2022.

Akta Kerja 1955 (Pindaan 2022) yang diluluskan di Parlimen pada Mac lepas antaranya melibatkan lanjutan cuti bersalin dari 60 hari kepada 98 hari, sekatan terhadap pemberhentian pekerja yang mengandung serta pengenalan cuti bersalin buat pekerja lelaki yang sudah berkahwin.
Sumber : Bernama/FA/fa
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan