Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Permohonan injunksi Ahmad Zahid terhadap Muhyiddin didengar 8 Ogos

Permohonan injunksi Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi menghalang Muhyiddin Yassin daripada terus mengeluarkan kenyataan mengenai dakwaan bekas timbalan perdana menteri itu meminta bantuan untuk menyelesaikan atau menangguhkan perbicaraan kes jenayah yang dihadapinya, akan didengar pada 8 Ogos ini.

Anggaran Waktu Membaca:
Permohonan injunksi Ahmad Zahid terhadap Muhyiddin didengar 8 Ogos

Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Dr Ahmad Zahid Hamidi. (Gambar: BERNAMA)

Diterbitkan : 13 Jul 2022 05:08PM Dikemas Kini : 13 Jul 2022 05:48PM
KUALA LUMPUR: Permohonan injunksi Dr Ahmad Zahid Hamidi bagi menghalang Muhyiddin Yassin daripada terus mengeluarkan kenyataan mengenai dakwaan bekas timbalan perdana menteri itu meminta bantuan untuk menyelesaikan atau menangguhkan perbicaraan kes jenayah yang dihadapinya, akan didengar pada 8 Ogos ini.

Pendengaran permohonan injunksi sementara itu sepatutnya didengar hari ini (13 Jul), berkaitan kes saman fitnah yang difailkan Ahmad Zahid terhadap Muhyiddin berhubung kenyataan yang dibuat bekas perdana menteri itu di pekarangan Pusat Pembelajaran Sentuhan Kasih Felda Tenggaroh 3 pada 16 Februari lalu semasa kempen Pilihan Raya Negeri Johor ke-15 di Mersing.

Ketika dihubungi, peguam Baharudeen Mohamed Ariff, yang mewakili Ahmad Zahid selaku plaintif, berkata pendengaran itu dijadualkan semula kerana defendan (Muhyiddin) baru memfailkan afidavit tambahan pada 6 Julai lalu.

Menurut peguam itu, mahkamah juga memerintahkan Ahmad Zahid untuk memfailkan afidavit balasan sebelum atau pada 22 Julai ini. 

“Pendengaran permohonan akan didengar pada 8 Ogos ini melalui aplikasi Zoom di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Rozana Ali Yusoff,” katanya.

Menerusi saman yang difailkan pada 4 April lalu, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu memohon perintah injunksi secara ex-parte (sebelah pihak) supaya Muhyiddin atau wakilnya menarik balik kenyataan fitnah tersebut atau kenyataan fitnah serupa terhadapnya. 

Plaintif juga memohon perintah injunksi sementara untuk menghalang defendan, pegawai dan pembantunya serta ejen dan wakilnya daripada mengeluarkan, menerbitkan, mengedarkan atau menyebarkan kenyataan fitnah berkenaan atau kenyataan fitnah serupa di mana-mana wadah media sosial termasuk Facebook, Instagram, Twitter dan WhatsApp.

Turut diminta adalah perintah injunksi sementara bagi mengarahkan defendan memadam, menyunting dan menghentikan penerbitan sebahagian rakaman video majlis itu yang mengandungi kenyataan memfitnah di dalam portal-portal berita dalam talian dan media sosial, antaranya di Facebook profil “Perikatan Nasional”, YouTube Astro AWANI dan KiniTV.

Selain itu, plaintif memohon perintah injunksi sementara mengarahkan defendan menulis kepada mana-mana penerbit, penyunting, pengendali dan pemilik portal-portal berita dalam talian atau platform media sosial yang menerbitkan kenyataan fitnah itu supaya memadam dan menghentikan penerbitan kenyataan fitnah berkenaan.

Ahmad Zahid mendakwa kenyataan fitnah itu, antara lain membawa maksud beliau menggunakan jalan pintas untuk menyelesai dan menangguhkan perbicaraan kes jenayahnya yang masih berjalan, meminta pertolongan Muhyiddin untuk mencampuri urusan perbicaraan kes terbabit, mencampuri sistem kehakiman, mengarahkan pembubaran Dewan Undangan Negeri Johor dan bahawa beliau bukan pemimpin yang patut dihormati, diteladani serta disegani.

Beliau mendakwa kenyataan-kenyataan fitnah itu adalah palsu, bertujuan untuk menjatuhkan reputasi dan nama baiknya.

Oleh itu, plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan teladan, faedah, serta perintah mengarahkan defendan menerbitkan permohonan maaf tidak bersyarat secara bertulis di surat khabar yang akan ditentukan plaintif selain menuntut kos dan perintah lain-lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.
Sumber : Bernama/FZ/fz
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan