Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Perbicaraan kes rasuah Ahmad Zahid ditangguh tahun depan

Anggaran Waktu Membaca:
Perbicaraan kes rasuah Ahmad Zahid ditangguh tahun depan

(Gambar: Bernama)

Diterbitkan : 02 Nov 2022 06:54PM Dikemas Kini : 02 Nov 2022 06:55PM
KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes rasuah bekas Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi melibatkan dana Yayasan Akalbudi (YAB) ditangguhkan ke Januari tahun depan sementara menunggu rayuan berhubung keputusan kenyataan saksi.

Hakim Mahkamah Tinggi, Collin Lawrence Sequerah melapangkan tarikh pendengaran itu pada Rabu (2 Nov) dan Khamis (3 Nov) serta 9 dan 10 November selepas peguam utama Ahmad Zahid, Hisyam Teh Poh Teik memohon untuk menangguhkan perbicaraan itu.

Hakim menetapkan 21 hari untuk perbicaraan iaitu 16-19 Januari, 30-31 Januari, 7-9 Februari, 27-30 Mac, 10-13 April dan 15-18 Mei.

Sebelum ini, Encik Hisyam berkata pihak pembelaan memohon untuk menangguhkan perbicaraan itu sementara menunggu keputusan rayuan Ahmad Zahid terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk mendapatkan keterangan rekod 15 saksi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Beliau berkata rayuan itu dijadual didengar pada 14 November di Mahkamah Rayuan.

“Apa sahaja keputusan Mahkamah Rayuan, ini akan membantu pihak pembelaan menentukan saksi-saksi yang kami panggil di hadapan Yang Arif."

“Terdapat beberapa saksi yang ditawarkan oleh pihak pembelaan yang akan kami tumpukan tetapi kami memerlukan panduan daripada Mahkamah Rayuan sama ada kami boleh mendapatkan kenyataan mereka atau sebaliknya, jadi kami dalam dilema. Atas nama keadilan, kami meminta mahkamah menunggu keputusan pada 14 November,” kata peguam itu.

Beliau juga berkata seorang saksi dari Bagan Datuk yang sepatutnya memberi keterangan pada Rabu tidak sihat dan pihak pembelaan tidak mempunyai saksi lain untuk dipanggil buat masa ini.

Setakat ini, pihak pembelaan sudah memanggil enam saksi termasuk Encik Ahmad Zahid pada perbicaraan kes bela dirinya.

Encik Ahmad Zahid, 69 tahun, berdepan 47 pertuduhan iaitu 12 pertuduhan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juta ringgit milik YAB.
Sumber : Bernama/SS/ss

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan