Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Peraturan urus pelawat S'pura ke Bintan & Batam akan disemak secara kerap

Menteri Pariwisata dan Ekonomi Kreatif Indonesia Sandiaga Uno memastikan aturan perjalanan khas antara Batam, Bintan dengan Singapura (BB-S) akan segera dibuka.

Anggaran Waktu Membaca:
01:02 Min
Menteri Pariwisata dan Ekonomi Kreatif Indonesia Sandiaga Uno memastikan aturan perjalanan khas antara Batam, Bintan dengan Singapura (BB-S) akan segera dibuka.
Diterbitkan : 24 Jan 2022 02:59PM Dikemas Kini : 24 Jan 2022 09:30PM

BATAM: Menteri Pariwisata dan Ekonomi Kreatif Indonesia Sandiaga Uno memastikan aturan perjalanan khas antara Batam, Bintan dengan Singapura (BB-S) akan segera dibuka.

Presiden Indonesia Joko Widodo sudah memberi persetujuan terhadap pembukaan aturan perjalanan secara terbatas antara Indonesia dengan Singapura.

"Pembukaan akan dilakukan pada 24 Januari 2022 bersamaan dengan pengumuman rasmi dari pemerintah," kata Encik Sandiaga Uno dalam satu lawatan ke kampus Batam Tourism Polytechnic (BTP Tiban) di Kota Batam pada Jumaat lalu (21 Jan).

Menurut Encik Sandiaga Uno, pengumuman rasmi oleh pemerintah akan disampaikan oleh Menteri Koordinator Perekonomian Airlangga Hartato yang juga Ketua Jawatankuasa Penanganan COVID-19 dan Pemulihan Ekonomi Nasional (KPC-PEN).

Encik Sandiaga Uno berkata peraturan menguruskan ketibaan dan keberangkatan para pelawat akan disemak bersama kementerian pengangkutan dan pihak-pihak berkaitan.

Dua wilayah yang akan menjadi perintis aturan perjalanan khas secara terkawal itu adalah Nongsa dan Bintan.

Salah satu persiapan yang dilakukan menjelang pelaksanaan aturan perjalanan khas itu antara lain adalah penyediaan makmal ujian molekular cepat (TCM) yang terhubung dengan aplikasi PeduliLindungi.

"Saya yakin Nongsa dan Bintan telah menyiapkan itu semua. Termasuk penerapan Blue Pass untuk keperluan penjejakan," kata Encik Sandiaga.

Sumber : Agensi berita/HA/ha

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan