Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

New York Times beli Wordle; harga cecah jutaan dolar

Anggaran Waktu Membaca:
New York Times beli Wordle; harga cecah jutaan dolar

(Gambar: Stefani Reynolds/AFP)

NEW YORK: The New York Times kini pemilik baru Wordle, permainan perkataan popular yang memberikan pemain enam peluang untuk meneka perkataan lima huruf, setiap hari.

Pembelian itu menyaksikan The New York Times menambah koleksi permainan teka-tekinya yang sebelum ini sudahpun memiliki The Crossword, The Mini dan Spelling Bee.

Sehingga Disember 2021, New York Times (NYT) mempunyai lebih satu juta langganan, lapor CNN.

“The New York Times kekal fokus untuk menjadi langganan penting bagi setiap orang yang berbahasa Inggeris dalam usaha mereka ingin memahami dan terlibat dengan dunia.

“Permainan seperti ini dalam New York Times adalah bahagian penting dalam strategi itu.

"Wordle kini akan memainkan peranan dalam pengalaman itu, memberikan berjuta-juta orang di seluruh dunia satu lagi sebab untuk beralih kepada The New York Times bagi memenuhi keperluan berita dan keperluan hidup mereka,” menurut kenyataan yang dikeluarkan The Times pada Isnin.

Josh Wardle, jurutera perisian berpangkalan di Brooklyn yang dahulunya di Reddit, mengeluarkan permainan itu pada Oktober 2021 dan ia segera menjadi fenomena di seantero dunia.

Berjuta-juta orang kini bermain Wordle setiap hari, menurut The Times.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Twitter pada Isnin (31 Jan), Wardle menulis tentang kejayaan permainan itu:

“Saya berbohong jika saya mengatakan ini tidak terlalu menggembirakan. Lagipun, saya hanya seorang dan penting bagi saya bahawa apabila Wordle berkembang, ia terus memberikan pengalaman hebat kepada semua orang.”

Wordle, yang dibeli pada harga disifatkan oleh The Times sebagai “dalam tujuh angka yang rendah”, pada mulanya akan kekal percuma kepada pemain baru dan sedia ada.

“Kami tidak mempunyai rancangan untuk masa depan permainan itu," kata Jordan Cohen, pengarah eksekutif di The Times.

“Buat masa ini, kami memberi tumpuan untuk mencipta nilai tambah kepada pelanggan sedia ada kami, sambil memperkenalkan permainan sedia ada kami kepada pelanggan baru yang telah menunjukkan minat mereka terhadap permainan perkataan,” tambahnya.

Wardle bekerjasama dengan The Times bagi memastikan sebaik sahaja permainan tersebut berpindah ke akhbar itu, kemenangan dan rekod pemain sedia ada akan dikekalkan, menurut kenyataan itu lagi.

Sumber : Agensi berita/AW/ny

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan