Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

NATO hantar kontena bantu mangsa gempa Turki

Anggaran Waktu Membaca:
LONDON: Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) menghantar lebih 600 kontena untuk dijadikan penempatan sementara kepada mangsa gempa bumi di Turki, menurut pihak perikatan tentera itu pada Ahad (20 Feb).

NATO dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa kapal yang membawa kontena itu akan berlepas dari pelabuhan Taranto, Itali pada petang Ahad, lapor Agensi Anadolu.

Penghantaran itu akan menyediakan perumahan sementara untuk sekurang-kurangnya 4,000 penduduk yang terjejas akibat gempa bumi. 

"Kapal itu dijangka tiba di Iskenderun minggu depan,” menurut NATO.

 Sementara itu, NATO turut menyatakan pihaknya sedang menyelaras usaha untuk mengangkut khemah dari Pakistan ke Turki.

Penghantaran kontena dan khemah itu sebagai tanda solidariti, kata Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg ketika melakukan lawatan ke Turki pada Khamis (16 Feb).

Sekurang-kurangnya 41,020 orang terbunuh akibat dua gempa bumi kuat yang menggegarkan selatan Turkiye pada 6 Februari.

Gempa yang berpusat di Kahramanmaras itu turut menggegarkan 10 wilayah lain iaitu Adana, Adıyaman, Diyarbakir, Hatay, Gaziantep, Malatya, Kilis, Osmaniye, Elazig dan Sanliurfa dan menjejaskan lebih 13 juta penduduk. 
Sumber : Bernama/HY/hy

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan