Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

M'sia umum pakej RM630 juta bantu golongan bergaji rendah tangani kenaikan kos sara hidup

Anggaran Waktu Membaca:
KUALA LUMPUR: Kerajaan mengumumkan tambahan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) sebanyak RM100 bagi kategori isi rumah dan RM50 bagi golongan bujang.

Pengumuman itu dibuat oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dalam satu sidang media khas pada Rabu (22 Jun).

Jelasnya, pertambahan bantuan itu melibatkan peruntukan RM630 juta.

"Hari ini saya ingin mengumumkan BKM tambahan. Seperti kita tahu BKM merupakan inisiatif bantuan tunai langsung yang diumumkan dalam Belanjawan 2022.

"Ia bagi manfaat golongan B40, setakat ini seramai 8.6 juta penerima BKM telah diluluskan dengan isi rumah bakal menerima sehingga RM2,500 pada tahun 2022," jelasnya.
Tambah Encik Ismail Sabri, bayaran tambahan itu akan dibuat bermula 27 Jun dalam pembayaran fasa kedua BKM.

"Kerajaan mengambil keputusan menyediakan bantuan tunai tambahan kepada golongan B40 sebanyak RM100 untuk golongan isi rumah dan RM50 untuk bujang.

"Bayaran fasa dua BKM melibatkan peruntukan RM1.11 billion dan setiap penerima BKM menerima RM400. Setiap penerima dengan bantuan tambahan ini, bakal menerima sehingga RM500 mengikut kategori kelayakan masing-masing.

"Bayaran bantuan tunai dibayar bersekali fasa dua BKM, melibatkan peruntukan RM630 juta. Bantuan ini akan dimasukkan ke dalam BKM, maknanya kalau dulu mereka terima RM400, apabila kita masukkan RM100 mereka akan terima RM500," katanya lagi.

Bayaran tambahan itu jelasnya akan memanfaatkan hampir 8.6 juta penerima merangkumi empat juta isi rumah, 1.2 juta warga emas, bujang dan tiada pasangan serta 3.4 juta individu bujang.
Sumber : CNA/NY/fa
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan