Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

M'sia lebih bersedia hadapi lonjakan kes Omicron, tegas Khairy

Anggaran Waktu Membaca:
M'sia lebih bersedia hadapi lonjakan kes Omicron, tegas Khairy

(Gambar: BERNAMA)

Diterbitkan : 01 Feb 2022 05:30PM Dikemas Kini : 01 Feb 2022 05:30PM

KUALA LUMPUR: Malaysia dilihat lebih bersedia untuk menangani lonjakan kes COVID-19 varian Omicron selain berpengalaman dalam melindungi golongan rentan, kata Menteri Kesihatan negara itu, Khairy Jamaluddin.

Dalam catatan Twitternya hari ini (1 Feb), Khairy berkata keadaan tidak sama seperti Jun hingga September tahun lalu kerana kini, negara itu lebih bersedia menyusuli pelaksanaan vaksinasi di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

"Lebih sebulan lepas, saya berkata bahawa kita menjangkakan Omicron akan menjadi dominan di sini seperti yang berlaku di tempat-tempat lain dan apabila ia berlaku, kes akan meningkat. Itulah, sebabnya kita mempercepatkan program pemberian suntikan dos penggalak.

"Kini, kita dapat melihat ramalan peningkatan cepat kes. Bagaimanapun, tidak perlu panik. Terdapat petunjuk kukuh untuk penyahgandingan antara kesan yang teruk dengan jumlah kes," katanya.

Beliau berkata program vaksinasi untuk orang dewasa, remaja dan tidak lama lagi untuk kanak-kanak berumur 5 hingga 12 tahun berjalan lancar dengan penggunaan hospital masih terkawal.

“Sebab itulah, kita boleh memendekkan tempoh kuarantin, membenarkan orang ramai mengawal diri dan mengawal gangguan pada tahap minimum," tambahnya.

Khairy berkata dengan lebih 50 peratus individu dewasa dan hampir 70 peratus warga emas telah menerima dos penggalak COVID-19 masing-masing, beliau berharap semua pihak dapat mengharungi gelombang Omicron melalui pendekatan teliti yang ditentukur dan berkadaran.

"Ikut SOP (prosedur operasi standard). #TRIIS. Dapatkan dos penggalak. Pastikan anak-anak anda divaksin. Kita boleh melakukan ini," katanya.

Sumber : Bernama/KF/kf

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa