Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

M'sia berdepan gelombang kecil COVID-19 varian Omicron XBB

Anggaran Waktu Membaca:
M'sia berdepan gelombang kecil COVID-19 varian Omicron XBB

Gambar: Bernama

Diterbitkan : 31 Oct 2022 04:13PM Dikemas Kini : 31 Oct 2022 04:15PM

PUTRAJAYA: Malaysia sedang berdepan gelombang kecil peningkatan kes COVID-19 susulan penemuan subvarian Omicron XBB di negara itu, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata berdasarkan data harian, bilangan kes baru COVID-19 meningkat sebanyak 16.5 peratus, iaitu dari 14,525 kes pada Minggu Epidemiologi (ME) 42 kepada 16,917 kes pada ME 43 (23 Okt hingga 29 Okt).

Encik Khairy berkata jumlah kemasukan pesakit COVID-19 ke kemudahan kesihatan (hospital awam) bagi setiap 100,00 penduduk juga menunjukkan peningkatan sebanyak 14.3 peratus pada ME 43 berbanding ME 42.

“Kita mengesyaki yang mendorong trend kenaikan ini ialah subvarian XBB yang jadi punca gelombang di Singapura yang telah ambil masa tiga hingga empat minggu untuk menurun.

"Barangkali kita juga berdepan dengan jangkitan varian XBB dengan empat kes telah dikesan sehingga 27 Okt lepas,” katanya pada sidang media pada Isnin (31 Okt).

Mengulas mengenai empat kes subvarian XBB itu, Encik Khairy berkata ia melibatkan tiga lelaki dan seorang perempuan warganegara berumur antara 25 hingga 51 tahun dari Selangor dan Negeri Sembilan.

Beliau berkata keempat-empat kes dikesan positif COVID-19 menerusi pemantauan penjujukan genom dengan kesemua mereka berada dalam kategori dua iaitu mengalami gejala demam, batuk, sakit tekak dan selesema yang sederhana.

Katanya, daripada empat kes tersebut hanya satu kes merupakan kes jangkitan semula dan kesemua mereka telah menjalani pengasingan selama tujuh hari serta semua kontak rapat juga telah dikenal pasti.

Justeru Encik Khairy mengingatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada dan lebih berhati-hati terutama dengan situasi negara yang sedang memasuki fasa kempen Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang akan melibatkan banyak majlis dihadiri masyarakat setempat. 

“Memandangkan kenaikan kes COVID-19 ini, KKM buat keputusan ingatkan masyarakat bahawa kita masih dalam fasa peralihan ke endemik dan gelombang jangkitan ini akan datang dan pergi.

“Malangnya timing kenaikan kes ketika ini adalah serentak dengan PRU15 sebab itu KKM beri nasihat kepada orang ramai terutama tentang pemakaian pelitup muka memang tidak wajib, tetapi kini ia sangat disarankan terutama di kawasan tertutup yang sesak dan kepada individu yang berisiko tinggi,” katanya. 

Encik Khairy turut menggalakkan petugas barisan hadapan termasuk kakitangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang akan bertugas semasa PRU15 untuk mengambil dos penggalak kedua vaksin COVID-19.

Dalam pada itu, beliau berkata Malaysia telah menempah vaksin jenis baru iaitu Bivalent daripada Pfizer yang akan tiba bulan depan.  

“Tidak ada perolehan tambahan, ini perolehan sedia ada, kita telah tukar tempahan kita daripada vaksin lama kepada vaksin baru yang akan sampai pada November,” katanya. 

Sumber : Bernama/SU/su
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan