Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Militan warga Indonesia terkait pengeboman Bali dihukum penjara 15 tahun

Seorang militan warga Indonesia yang terkait dengan pengeboman Bali pada 2002, dijatuhi hukuman penjara selama 15 tahun. Demikian diputuskan oleh seorang hakim di sebuah mahkamah di Indonesia pada Rabu (19 Jan), lapor Reuters.

Anggaran Waktu Membaca:
Militan warga Indonesia terkait pengeboman Bali dihukum penjara 15 tahun

Pegawai polis mengiringi Zulkarnaen (tengah), juga dikenali sebagai Aris Sumarsono, setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Tangerang, Indonesia, pada 16 Dis 2020. (Gambar fail: Achmad Ibrahim/AP)

Diterbitkan : 19 Jan 2022 04:58PM Dikemas Kini : 19 Jan 2022 04:58PM

JAKARTA: Seorang militan warga Indonesia, yang terkait dengan pengeboman Bali pada 2002, dijatuhi hukuman penjara selama 15 tahun. Demikian diputuskan oleh seorang hakim di sebuah mahkamah di Indonesia pada Rabu (19 Jan), lapor Reuters.

Pengeboman yang dilancarkan sekitar dua dekad lalu itu meragut 202 jiwa di pulau peranginan tersebut.

Aris Sumarsono, lebih dikenali sebagai Zulkarnaen, adalah bekas komander Jemaah Islamiah (JI), sebuah rangkaian militan Asia Tenggara yang mempunyai pertalian dengan Al-Qaeda.

Lelaki berusia 58 tahun itu melarikan diri selama hampir 20 tahun selepas dinamakan sebagai suspek dalam serangan-serangan di Bali, lapor Reuters.
 

Sumber : Reuters/FZ/fz

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa