Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Mahkamah Malaysia putuskan permohonan Najib Razak untuk gugurkan Hakim dari prosiding kes 1MDB pada 18 Ogos

Anggaran Waktu Membaca:
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi pada Khamis (17 Ogos) menetapkan Jumaat bagi memutuskan permohonan Najib Razak untuk menggugurkan Hakim Collin Lawrence Sequerah daripada prosiding pendengaran kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim Sequerah menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujah Timbalan Pendakwa Raya Kamal Baharin Omar dan peguam Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili mantan Perdana Menteri berkenaan.

Perkara itu dibangkitkan selepas Encik Sequerah, pada bulan lepas, mendedahkan bahawa beliau pernah berkhidmat dengan bekas peguam 1MDB iaitu Jasmine Loo Ai Swan, yang kini dalam tahanan polis.

Sebelum menetapkan tarikh itu, Encik Sequerah yang kini Hakim Mahkamah Rayuan, berkata sepanjang tempoh berkhidmat dengan Tetuan Zain & Co bersama Cik Loo, beliau tidak pernah menangani isu 1MDB, begitu juga dengan firma guaman tersebut pada masa yang berkenaan.

Sebelum ini, Encik Muhammad Shafee berhujah bahawa memandangkan Encik Sequerah pernah bertugas dengan Loo, perkara itu boleh menghalang hakim tersebut daripada bertindak sebagai pemerhati yang adil dan berfikiran bebas ketika mendengar keterangan wanita itu jika beliau dipanggil menjadi saksi.

Encik Muhammad Shafee juga berkata Encik Sequerah perlu memutuskan isu kebolehpercayaan Loo kerana beliau memainkan peranan yang penting (dalam 1MDB) dengan mengikut arahan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, atau Jho Low, iaitu “untuk menghalalkan perkara yang haram."

Beliau berkata hakim itu akan berada dalam ‘kedudukan yang sukar' untuk memutuskan sama ada Cik Loo perlu didakwa kerana memberikan keterangan bercanggah.

"Keputusan itu akan menimbulkan konflik dan memalukan Yang Amat Arif kerana hubungan Yang Amat Arif dengannya sebagai bekas rakan kongsi (di firma guaman itu)," katanya.

Pada peringkat ini, Encik Sequerah mencelah dan berkata, "memandangkan saya sendiri yang telah mendedahkan perkara itu, adakah anda berpendapat bahawa saya tidak boleh membuat keputusan yang adil dalam kes ini?

Encik Muhammad Shafee menjawab "Yang Amat Arif masih perlu memutuskan fakta yang dikemukakan - melalui saksi lain - mengenai peranan Loo dalam 1MDB dan mendakwanya kerana memberi keterangan bercanggah, jika perlu.”

Hakim itu kemudian berkata beliau sedia mendakwa Cik Loo jika perlu dan wanita itu tiada bezanya dengan saksi lain.

Sementara itu, ketika membantah permohonan Najib, Encik Kamal Baharin berhujah adalah jelas bahawa Loo telah meninggalkan firma guaman terbabit pada 31 Disember 2008 manakala Sequerah terus berkhidmat di situ sehingga beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman pada 20 Jun 2014.

"Adalah jelas bahawa mereka bukan lagi rakan setugas selama kira-kira enam tahun sebelum Yang Amat Arif dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman. Peranan yang dimainkan oleh Loo dalam 1MDB bermula pada tahun 2011 manakala tempoh perkhidmatannya dengan Tetuan Zain & Co adalah antara 1998 dan 2008.

"Tiada perkaitan antara isu dalam perbicaraan ini dengan hubungan masa lalu Yang Amat Arif dan bekas rakan kongsinya di firma guaman dan kami berhujah Yang Amat Arif sebenarnya tidak perlu mendedahkan hubungan ini kerana ia boleh didapati daripada rekod awam," katanya.

Pada 12 Julai lepas, Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail mengesahkan bahawa Loo telah ditahan polis pada 7 Julai bagi membantu siasatan kes penyelewengan dana 1MDB.

Di kandang tertuduh ialah Najib, 70 tahun, yang berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion (S$670 juta) milik 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan amaun sama.

Perbicaraan bersambung pada Jumaat dan Encik Muhammad Shafee dijangka meneruskan pemeriksaan balas terhadap bekas Gabenor Bank Negara Malaysia Dr Zeti Akhtar Aziz.
Sumber : Bernama/SS/ss
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan