Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

M'sia kekalkan pendirian teguh berhubung LGBT

Malaysia, sebagai sebuah negara Islam, tetap kekal dengan pendiriannya berhubung lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), kata Timbalan Menteri Luar Marzuki Yahya.

Anggaran Waktu Membaca:
M'sia kekalkan pendirian teguh berhubung LGBT

Timbalan Menteri Luar Marzuki Yahya. (Gambar: BERNAMA)

Diterbitkan : 15 May 2019 06:43PM Dikemas Kini : 15 May 2019 06:46PM

PUTRAJAYA: Malaysia, sebagai sebuah negara Islam, tetap kekal dengan pendiriannya berhubung lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), kata Timbalan Menteri Luar Marzuki Yahya.

"Kita berpendirian sebagai negara yang berpegang kepada prinsip-prinsip Perlembagaan, Raja-Raja dan agama Islam sebagai agama rasmi, maka perkara-perkara yang menyalahi agama sudah pasti kita akan tolak.

“Kita kena pegang kepada prinsip kita sebagai sebuah negara yang berdaulat dan negara Islam,” kata Encik Marzuki ketika menghadiri acara berbuka puasa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di Putrajaya pada Selasa (14 Mei).

Beliau berkata demikian sebagai membalas kenyataan pelakon Hollywood, George Clooney, yang dilaporkan memberi amaran kepada Malaysia dan Indonesia berhubung pelaksanaan undang-undang anti-LGBT sebagaimana di Brunei.

Awal bulan lalu, media melaporkan negara Brunei memutuskan bahawa di bawah peruntukan undang-undang baharu, penalti bagi pelaku zina dan homoseksual daripada kalangan orang Islam di negara itu yang didapati bersalah boleh dikenakan hukuman direjam dengan batu sampai mati.

Bagaimanapun, 5 Mei lalu, Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah mengumumkan pelanjutan moratorium atau penangguhan terhadap hukuman mati susuli kritikan global termasuk daripada kalangan selebriti seperti Clooney dan Elton John.

Apabila ditanya sama ada Malaysia menyokong hukuman rejam sampai mati di bawah undang-undang anti-LGBT, Marzuki berkata tidak sama sekali.

LAPORAN BERKAITAN:

Sumber : Bernama/FZ/fz

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan