Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Kerjasama Ekonomi Digital M'sia-SG boleh jadi contoh kepada negara ASEAN

Anggaran Waktu Membaca:
Kerjasama Ekonomi Digital M'sia-SG boleh jadi contoh kepada negara ASEAN

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Zafrul Abdul Aziz bercakap kepada media Malaysia selepas Majlis Ramah Mesra bersama rakyat Malaysia di Singapura pada 30 Januari 2023. (Gambar: BERNAMA)

Diterbitkan : 31 Jan 2023 07:42AM Dikemas Kini : 31 Jan 2023 07:55AM

KUALA LUMPUR: Rangka Kerja Kerjasama Ekonomi Digital Malaysia-Singapura boleh menjadi contoh kepada negara-negara ASEAN yang lain dalam menyediakan tenaga kerja, perusahaan kecil dan sederhana (SME) serta syarikat-syarikat pemula untuk dekad digital.

“Melalui kerjasama ini, Malaysia berharap dapat mempelajari dan berkongsi amalan terbaik yang akan memudahkan pembinaan bakat, menaik taraf infrastruktur dan lain-lain sama ada dalam sektor awam atau swasta,” kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Bagi Rangka Kerja Kerjasama dalam Ekonomi Hijau, katanya Malaysia mengalu-alukan kerjasama dengan Singapura dalam pengetahuan teknikal untuk keperluan pengawalseliaan bagi kenderaan elektrik (EV), kenderaan tanpa pemandu dan inisiatif ekonomi hijau seperti kredit karbon dan lain-lain.

“Ini termasuk penyeragaman garis panduan industri, keperluan teknikal, tatakelakuan, undang-undang dan peraturan serta program pembinaan kapasiti,” katanya kepada media di Singapura selepas majlis menandatangani Rangka Kerja Kerjasama dalam Ekonomi Digital dan Ekonomi Hijau Malaysia dan Singapura.

Majlis pemeteraian itu disaksikan oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong.

“Rangka kerja kerjasama ini merupakan inisiatif antara Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) serta Kementerian Perdagangan dan Perusahaan Singapura untuk meningkatkan kerjasama dua hala dalam bidang ekonomi digital dan ekonomi hijau.

“Insya-Allah, kerjasama dua hala dalam ekonomi digital dan ekonomi hijau ini berpotensi untuk memacu pembangunan industri kedua-dua negara serta mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan bagi Malaysia dan Singapura.

“Saya bersetuju dangan banyak prinsip yang disebut oleh Perdana Menteri dari segi pertumbuhan ekonomi yang bermakna.

“Malah, dari dahulu, saya selalu berkongsi dengan media bahawa pertumbuhan ekonomi perlu memanfaatkan rakyat, dari segi peluang pekerjaan dan pemerkasaan rakyat untuk membina sebuah kehidupan yang baik, bukan memanfaatkan syarikat-syarikat besar sahaja,” katanya.

Beliau berkata prinsip ini juga perlu diterapkan dalam apa-apa perjanjian dua hala atau berbilang hala – termasuk dari segi Rangka Kerja Kerjasama dengan Singapura dalam Ekonomi Hijau dan Ekonomi Digital.

“ASEAN memerlukan satu kepimpinan yang kuat untuk kemampanan masa depan rakyatnya. Pada pendapat saya, kerjasama dengan Singapura dalam ekonomi digital dan ekonomi hijau ini mampu menyediakan kepimpinan tersebut untuk menyumbang kepada kemakmuran ASEAN pada masa hadapan,” katanya.

Mengenai prospek pelaburan untuk Malaysia, Tengku Zafrul mengakui terdapat persaingan yang kuat dan terdapat bidang untuk dipertingkatkan, terutamanya dalam industri yang ingin diberi tumpuan.

Menurut data MITI yang dikeluarkan baru-baru ini, Singapura menyumbang nilai eksport terbesar dalam kalangan negara-negara ASEAN iaitu RM232.57 bilion (S$72 bilion) pada 2022, diikuti Thailand, Indonesia, Vietnam dan Filipina.

Singapura, Thailand dan Indonesia merupakan tiga destinasi eksport utama pada 2022, menyumbang 78.3 peratus daripada jumlah eksport Malaysia ke ASEAN.

Eksport ke hampir semua negara ASEAN mencatatkan rekod tertinggi yang baru.

Sumber : Bernama/NY/ny

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan