Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Kerajaan M'sia beri kebenaran khas untuk eksport sesetengah komoditi ayam

Anggaran Waktu Membaca:
Kerajaan M'sia beri kebenaran khas untuk eksport sesetengah komoditi ayam

(Gambar: Vincent Thian/AP)

Diterbitkan : 15 Jun 2022 05:34PM Dikemas Kini : 15 Jun 2022 05:34PM
PUTRAJAYA: Kerajaan memutuskan bahawa kebenaran khas diberikan untuk pengeksportan beberapa komoditi berasaskan ayam berkuat kuasa serta merta, umum Kementerian Pertanian Dan Industri Makanan (MAFI) hari ini (15 Jun).

MAFI dalam kenyataan hari ini (15 Jun) menyatakan kebenaran khas itu hanyalah untuk ayam daging berwarna termasuk ayam kampung dan ayam hitam; semua produk berasaskan ayam dan Day Old Chick (DOC) Parent Stock sahaja.

Sebelum ini eksport ayam yang meliputi ayam hidup, karkas ayam bulat, keratan daging ayam dan produk makanan berasaskan ayam dihentikan bermula 1 Jun 2022 bagi memastikan pengeluaran bekalan ayam yang berterusan supaya keselamatan makanan di Malaysia kekal terjamin.

Menurut MAFI, keputusan memberi kebenaran khas itu dibuat setelah pihaknya mengadakan beberapa siri perbincangan terperinci dengan pemain-pemain industri dan persatuan penternak berhubung larangan eksport ayam berkuat kuasa 1 Jun itu.

Bagaimanapun MAFI menegaskan bahawa larangan eksport untuk ayam pedaging, ayam bulat, keratan ayam dan anak ayam Day Old Chick (DOC) umur sehari ayam pedaging, masih kekal berkuat kuasa.

“Kawalan secara fizikal di semua pintu keluar akan terus dilaksanakan oleh pegawai penguatkuasa MAQIS (Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia) dan sebarang aktiviti untuk mengeksport komoditi berkenaan tidak dibenarkan.

“Konsainan eksport komoditi itu perlu diuruskan sewajarnya oleh pemilik permit,” menurut MAFI.

Menurut MAFI, kerajaan memandang serius sekiranya terdapat sebarang penyalahgunaan terhadap kebenaran khas itu.

Sekiranya terdapat pelanggaran, tindakan akan dikenakan di bawah subseksyen 11(2) dan 11(3), Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan 2011 [Akta 728] dan jika sabit kesalahan, boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 (S$31,483.54) atau dipenjarakan tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya.

"Kerajaan akan terus memantau keadaan bekalan ayam dalam negara yang semakin beransur pulih dan dijangka akan kembali stabil bermula Jun 2022," menurut MAFI.

Pada 23 Mei lalu, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata eksport ayam sebanyak 3.6 juta ekor sebulan dihentikan bermula 1 Jun sehingga harga dan pengeluaran ayam kembali stabil, sebagai langkah jangka pendek kerajaan menangani isu bekalan serta harga ayam.
Sumber : Bernama/FA/fa

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa