Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Kenali Hang Tuah menerusi filem animasi

Filem genre animasi mampu dijadikan sebagai platform untuk mendidik generasi muda hari ini, khususnya kanak-kanak prasekolah, mengenali tokoh pahlawan Melayu seperti Hang Tuah dan tidak terlalu mengagung-agungkan adiwira barat sebagai idola mereka.

Anggaran Waktu Membaca:
Kenali Hang Tuah menerusi filem animasi

Filem genre animasi dijadikan sebagai platform untuk generasi muda hari ini mengenali tokoh pahlawan Melayu seperti Hang Tuah.

Diterbitkan : 17 Nov 2019 09:23PM Dikemas Kini : 17 Nov 2019 09:27PM

MELAKA: Filem genre animasi mampu dijadikan sebagai platform untuk mendidik generasi muda hari ini, khususnya kanak-kanak prasekolah, mengenali tokoh pahlawan Melayu seperti Hang Tuah dan tidak terlalu mengagung-agungkan adiwira barat sebagai idola mereka, kata Timbalan Pengerusi Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) Dr Mohd Jamil Mukmin.

"Jika dilihat hari ini, terdapat lambakan pelbagai filem animasi seperti Batman, Superman dan sebagainya di kaca televisyen sehingga kanak-kanak lebih mengenali adiwira barat berbanding dengan tokoh tempatan.

"Jalan terbaiknya ialah kita perlu juga menghasilkan filem animasi yang berkisar tentang tokoh pahlawan Melayu seperti Hang Tuah agar generasi baharu kenal siapa 'super hero' sebenar mereka dan tidak terlalu taksub dengan watak rekaan itu," katanya kepada agensi berita Bernama baru-baru ini.

Dr Mohd Jamil berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan Bernama sebelum ini, bahawa generasi muda hari ini lebih mengenali watak adiwira barat berbanding pahlawan Melayu yang semakin dilupakan dan hanya dianggap sebagai mitos.

"Saya harap penerbit filem tempatan berminat untuk menampilkan watak pahlawan Melayu dalam filem animasi mereka agar warisan sejarah ini tidak hilang,” katanya.

Dr Mohd Jamil berkata banyak kisah Hang Tuah yang menarik untuk dijadikan sebagai filem animasi. Antaranya, kisah Hang Tuah berlawan dengan lanun; Hang Tuah dan Tun Teja; pelayaran Hang Tuah ke Majapahit, Turki dan sebagainya; yang bukan sekadar hiburan kosong tetapi dapat mendidik masyarakat.

Beliau berkata secara tidak langsung nilai murni seperti kepahlawanan, kesetiaan kepada Sultan (pemerintah), setia kawan, keberanian dan sebagainya yang terdapat pada watak Hang Tuah dapat mendidik anak muda menjadi insan yang berguna kepada masyarakat serta negara.

Pengkaji sejarah Melayu itu berkata cerita mengenai pahlawan Melayu juga perlu dimasukkan dalam buku teks sekolah rendah mahupun sekolah menengah agar anak muda tidak lupa sejarah nenek moyang mereka.

"Kisah Hang Tuah mahupun pahlawan Melayu lain hendaklah disebut dalam sukatan pelajaran sejarah walaupun satu muka surat apabila menyebut mengenai pahlawan Melayu agar generasi hari ini mengenali asal usul dan jati diri mereka sebagai rakyat Malaysia," katanya.

Timbalan Pengerusi Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM), Khamis Abas berpendapat usaha mendidik masyarakat, khususnya generasi muda, agar mengenali sejarah perlu bermula dari peringkat awal.

“Saya menyokong cadangan agar filem animasi Hang Tuah diterbitkan agar generasi muda hari ini dapat mengenali tokoh pahlawan Melayu itu,"katanya.

Beliau berkata usaha tersebut perlu dilakukan secara bersama dan perselisihan pendapat mengenai teori kewujudan Hang Tuah perlu dikurangkan agar semua pihak dapat melihat perkara itu dari kaca mata yang lebih luas yang boleh mendatangkan manfaat kepada negara.

"Jika kita lihat bahawa pengkaji sejarah China dan pelancong sanggup datang ke Melaka semata-mata untuk melihat tinggalan sejarah Laksamana Cheng Ho kerana rakyatnya sehati sejiwa menerimanya sebagai ikon.

"Kita perlu melakukan perkara yang sama terhadap tokoh pahlawan Melayu seperti menjadikan Laksamana Hang Tuah yang bukan hanya terkenal dengan kepahlawanan, sebaliknya seorang yang taat kepada Sultan menjadi ikon kepada rakyat Malaysia," katanya.

Sumber : Bernama/AI/na

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan