Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Jumlah pelancong Indonesia ke Malaysia dijangka meningkat kepada 2.68 juta tahun ini

Anggaran Waktu Membaca:
Jumlah pelancong Indonesia ke Malaysia dijangka meningkat kepada 2.68 juta tahun ini

Latar langit Kuala Lumpur, Malaysia. (Gambar fail: AFP/Jimin Lai)

JAKARTA: Kedatangan pelancong Indonesia ke Malaysia dijangka meningkat kepada 2.68 juta tahun ini berbanding 1.48 juta tahun lepas.

Ini didorong penambahan akses udara dan laut di antara kedua-dua negara itu.

Duta Besar Malaysia ke Indonesia Syed Md Hasrin Tengku Hussin berkata kini terdapat 550 penerbangan setiap minggu yang dikendalikan oleh syarikat Malaysia Airlines, AirAsia, Firefly, Batik Air dan Transnusa Airlines.

Berucap di Sesi Rangkaian Perniagaan Sarawak di Indonesia (Sarawak Business Networking Session Roadshow to Indonesia) pada Isnin (18 Sep), beliau berkata beberapa laluan baharu telah diperkenalkan tahun ini seperti dari Balikpapan dan Kertajati ke Kuala Lumpur serta dari Jakarta ke Kuching, Sarawak.

"Selain itu, akses melalui laut dari Medan, Pekanbaru, Batam dan Nunukan ke Malaysia serta laluan darat dari Pontianak ke Kuching, Sarawak juga terus bertambah," katanya.

Jerayawara anjuran Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) di Jakarta akan disusuli di Balikpapan dan Banjarmasin sebagai usaha mempromosi Sarawak kepada masyarakat Indonesia, dengan kerjasama Majlis Pelancongan Kesihatan Malaysia (MHTC), Tourism Malaysia Jakarta dan Persatuan Agensi-agensi Pelancongan Indonesia.

Terdahulu, Syed Md Hasrin berkata seramai 1,037,450 juta pelancong Malaysia berkunjung ke Indonesia pada 2022.

"Saya yakin dengan menjaga hubungan baik dan kerjasama dua hala yang terus ditingkatkan, khususnya dalam hal aksesibiliti, maka industri pelancongan kedua-dua negara dapat semakin berjaya di masa depan," katanya.

Sementara itu, pemangku ketua pegawai eksekutif STB Yusfida Khalid berkata Sarawak mencatatkan lebih 200,000 kedatangan pelancong Indonesia dari semua pintu masuk dari Januari hingga Jun tahun ini berbanding 46,000 pelancong pada tempoh yang sama tahun lepas.

Penganjuran acara Sarawak International Dragon Boat Regatta bulan depan dan Sarawak Regatta pada November akan menarik lebih ramai pelancong Indonesia ke Sarawak, katanya di majlis yang turut dihadiri oleh pengarah Tourism Malaysia Jakarta Junus Suhid.
Sumber : Bernama/AQ/aq
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan