Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

India anjur persidangan keselamatan mengenai Afghanistan

 India akan menganjurkan persidangan keselamatan pada Rabu (10 Nov) untuk membincangkan situasi di Afghanistan berikutan perubahan pentadbiran di Kabul baru-baru ini.

Anggaran Waktu Membaca:
India anjur persidangan keselamatan mengenai Afghanistan

Anggota Taliban berkawal di luar sebuah masjid di Kandahar, Afghanistan pada 15 Okt 2021 susuli satu serangan. (Gambar: JAVED TANVEER/AFP)

Diterbitkan : 09 Nov 2021 04:42PM Dikemas Kini : 09 Nov 2021 04:44PM

NEW DELHi: India akan menganjurkan persidangan keselamatan pada Rabu (10 Nov) untuk membincangkan situasi di Afghanistan berikutan perubahan pentadbiran di Kabul baru-baru ini.

Pegawai keselamatan tertinggi dari Iran, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan dan Uzbekistan akan menghadiri 'Dialog Keselamatan Serantau Delhi mengenai Afghanistan' yang akan dipengerusikan oleh penasihat keselamatan India, Ajit Doval, menurut kenyataan Kementerian Luar India pada Isnin (8 Nov).

"Ia akan membincangkan langkah-langkah untuk menangani cabaran keselamatan yang berkaitan dan menyokong rakyat Afghanistan dalam mempromosikan keamanan, keselamatan serta kestabilan," menurut kenyataan itu.

Menurut laporan media, Pakistan dan China turut diundang untuk menghadiri persidangan itu, namun kedua-dua negara itu dilaporkan tidak akan menghadiri persidangan tersebut.

Sumber : Bernama/FZ/fz

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa