Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

EU terima status calon anggota Ukraine, Moldava sertai blok 27 negara

Anggaran Waktu Membaca:
BRUSSELS: Pemimpin Kesatuan Eropah (EU) telah menerima Ukraine dan Moldova sebagai status calon untuk menganggotai blok itu, kata Presiden Majlis Eropah Charles Michel pada Khamis (23 Jun), lapor Xinhua.

"Perjanjian #EUCO telah memutuskan mengenai status calon Ukraine dan Moldova. Ia adalah peristiwa bersejarah," kata Encik Michel menerusi ciapannya di Twitter. EUCO adalah singkatan bagi Majlis Eropah, yang dihadiri pemimpin-pemimpin EU di Brussels.

Ketua negara dan negara anggota EU meluluskan saranan Suruhanjaya Eropah pada sidang puncak dua hari mereka di Brussels yang berlangsung pada Khamis hingga Jumaat.

Ukraine memohon keahlian EU sejurus selepas konflik dengan Rusia tercetus pada akhir Februari.

Negara itu menyerahkan permohonannya pada 28 Feb, manakala Moldova dan Georgia memohon keahlian EU pada 3 Mac.

Suruhanjaya Eropah memaklumkan pada awal minggu lalu bahawa permohonan Georgia akan disemak semula.

Negara-negara yang menjadi calon rasmi EU perlu memenuhi syarat penyertaan berdasarkan kriteria EU sebelum menyertai blok itu, termasuk isu berkaitan keadilan, mekanisme antirasuah dan kedaulatan undang-undang.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky memuji keputusan itu dan disifatkan sebagai "detik bersejarah untuk Ukraine-EU," sambil mengucapkan terima kasih kepada pemimpin EU atas sokongan yang diberikan.
Sumber : Bernama/SU/fa

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan