Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Budak 11 tahun penduduk pertama India maut akibat selesema burung

Seorang budak lelaki berusia 11 tahun meninggal dunia di India akibat selesema burung jenis H5N1, menjadikannya kematian pertama di negara tersebut.

Anggaran Waktu Membaca:
Budak 11 tahun penduduk pertama India maut akibat selesema burung

Kakitangan di New Delhi, India mengendalikan burung-burung di sebuah tasik pada 11 Jan 2021 ekoran penularan selesama burung. (Gambar: AP)

Diterbitkan : 22 Jul 2021 07:44AM Dikemas Kini : 22 Jul 2021 07:46AM

NEW DELHI: Seorang budak lelaki berusia 11 tahun meninggal dunia di India akibat selesema burung jenis H5N1, menjadikannya kematian pertama di negara tersebut.

Kematian itu sekali gus menarik perhatian kepada risiko baru yang berpotensi dihadapi oleh negara dengan jumlah penduduk kedua tertinggi di dunia yang juga sedang bergelut dengan pandemik COVID-19.

Kanak-kanak itu dimasukkan ke Institut Sains Perubatan All India yang terkenal di New Delhi pada 2 Julai dan meninggal dunia pada Selasa (20 Jul) setelah mengalami kegagalan beberapa organ, menurut kenyataan pemerintah.

Para kakitangan kesihatan yang merawat mangsa serta keluarganya sudahpun diasingkan dan pihak berkuasa turut menjalankan pengesanan kontak, tambah kenyataan itu.

Di Haryana, kampung halaman kanak-kanak lelaki itu yang terletak di utara India, Jabatan Penternakan Haiwan tidak menemui sebarang kes yang disyaki selesema burung dan telah meningkatkan pemantauannya, menurut kenyataan tersebut.

India menyaksikan lebih enam penularan selesema burung pada ayam itik sejak dua dekad yang lalu, namun semuanya berjaya dikawal tanpa sebarang jangkitan yang merebak ke manusia dilaporkan di negara tersebut sebelum ini.

Sumber : Reuters/TQ/tq

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa