Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

BN, UMNO perlu bersihkan parti daripada pemimpin pentingkan diri

Anggaran Waktu Membaca:
BN, UMNO perlu bersihkan parti daripada pemimpin  pentingkan diri

Gambar: Foto Sinar Harian

Diterbitkan : 13 Sep 2022 02:41PM Dikemas Kini : 13 Sep 2022 02:41PM
SHAH ALAM: ‘Pembersihan’ dalam UMNO perlu dilakukan khususnya melibatkan mereka yang mementingkan diri berbanding perjuangan dan masa depan parti.

Pengerusi Veteran UMNO Malaysia, Othman Desa berkata, bukan mudah untuk pembersihan dilakukan kerana ia perlu dibuat mengikut perlembagaan dan peraturan parti agar tidak wujud perpecahan dalam UMNO ketika di ambang persediaan untuk menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), lapor Sinar Harian.

Justeru menurutnya, mana-mana pemimpin yang sudah lari daripada perjuangan parti perlu muhasabah diri dan kembali ke pangkal jalan dan perkukuh kembali persepakatan sedia ada.

“Dalam UMNO ramai pemimpin dan perbezaan pendapat perlu dilayani dengan baik cuma jangan mengkhianati parti, khianati perjuangan...jangan buat tindakan yang boleh lemahkan parti.

“Kalau dalam UMNO kena cakap bagi pihak UMNO jangan cakap bagi pihak orang lain. Sedih bila ada pemimpin-pemimpin dalam parti kita sendiri kadang-kadang bercakap dan bertindak melemahkan parti sendiri.

“Kalau marahkan individu jangan salahkan UMNO. Sebab itu mana-mana pemimpin yang terlajak cakap, terleka atau tersilap langkah kembalilah ke pangkal jalan berpakat dan sepakat menghadapi PRU15,” katanya kepada Sinar Harian. Beliau berkata demikian selepas kenyataan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mahu membuat pembersihan dalam BN dan UMNO.

Dr Ahmad Zahid memberi bayangan bahawa tindakan pembersihan itu akan dilakukan dalam masa terdekat.

“Kita tidak mahu ada musang dalam reban ayam. Musang perlu dikeluarkan. Kita tidak mahu ada bangkai tikus dalam telaga kita. Telaga yang ada bangkai tikus airnya tidak boleh diminum,” kata Dr Ahmad Zahid.

Sementara itu, Encik Othman berkata, pihaknya menyokong tindakan yang mahu dilakukan parti bagi membersihkan ‘penyelewengan perjuangan’ selain UMNO perlu terus kukuh menjadi parti yang berjasa kepada agama, bangsa dan negara.

Katanya, sabotaj dalam UMNO tidak boleh dibiarkan kerana ia adalah satu bentuk pengkhianatan terhadap perjuangan parti.

“Sebab itu perlu selesaikan sebelum PRU15 ni. (Pemimpin) yang bersalah biarlah dengan hukumannya... pemimpin pergi pemimpin datang.

“UMNO perlu teruskan perjuangan dan jangan ulang kesalahan sama.

“Baik pemimpin UMNO yang ada dalam kerajaan atau tidak, perlu senada, sederap untuk kita bergerak memenangkan parti pada PRU15 nanti,” ujarnya, seperti dinukil Sinar Harian.
Sumber : Agensi berita/HY/ae

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa