Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

Arab Saudi tetapkan selang 10 hari untuk umrah kedua

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi menetapkan selang masa 10 hari antara dua ibadah umrah untuk pengeluaran permit bagi semua peringkat usia jemaah, lapor Saudi Gazette.

Anggaran Waktu Membaca:
Diterbitkan : 07 Jan 2022 05:34PM Dikemas Kini : 09 Jan 2022 12:44AM

RIYADH: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi menetapkan selang masa 10 hari antara dua ibadah umrah untuk pengeluaran permit bagi semua peringkat usia jemaah, lapor Saudi Gazette.

Jemaah yang sudah mendapat permit untuk menunaikan ibadah umrah, boleh membuat tempahan untuk umrah kedua melalui aplikasi Eatmarna atau Tawakkalna pada akhir tempoh 10 hari selepas menunaikan umrah pertama, jelas kementerian itu
di Twitter sebagai menjawab pertanyaan jemaah mengenai hal tersebut.

Menurut kementerian tersebut, keputusan dibuat selepas langkah berwaspada koronavirus dan protokol kesihatan dilaksanakan semula seperti memakai pelitup dan mengekalkan jarak selamat di Masjidil Haram, Makkah serta Masjid Nabawi, Madinah.

Tindakan itu didorong lonjakan kes jangkitan COVID-19 terutama penularan varian Omicron yang semakin meningkat.

Sebelum ini, kerajaan Saudi menetapkan selang masa 15 hari antara dua umrah, namun ia dibatalkan pada Oktober lalu selepas pelonggaran sekatan COVID-19.

Ini termasuk membenarkan had kapasiti penuh untuk jemaah berusia 12 tahun dan ke atas menunaikan solat di kedua-dua masjid suci dan menziarahi Raudhah di Masjid Nabawi mulai 17 Okt .

Kementerian itu mengumumkan jumlah permit unrah yang dikeluarkan setiap hari mencapai 64,000 manakala purata permit harian untuk solat di Masjidil Haram kini sebanyak 71,000.

Sumber : Bernama/SU/ha

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan

Aa