Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

40 hari tanpa keganasan sempena Ramadan di selatan Thailand

Anggaran Waktu Membaca:

BANGKOK: Perbincangan terbaru antara kerajaan Thailand dengan kumpulan bersenjata paling berpengaruh di selatan Thailand, Barisan Revolusi Nasional (BRN) mencapai “kemajuan memberangsangkan” apabila kedua-dua pihak sepakat menghentikan keganasan sempena Ramadan.

Kesepakatan itu dicapai dalam mesyuarat dialog keamanan pusingan keempat yang diadakan di Kuala Lumpur dari 31 Mac hingga 2 April, disertai panel Dialog Keamanan Wilayah Sempadan Selatan Thailand (PEDP) yang diterajui Jeneral Wanlop Rugsanaoh manakala delegasi BRN diketuai oleh Anas Abdulrahman.

PEDP dalam kenyataannya turut memaklumkan bahawa kedua-dua pihak mencapai satu kesepakatan yang penting bagi mewujudkan keamanan berpanjangan di wilayah-wilayah selatan Thailand.

“Kedua-dua pihak saling bersetuju mengenai Inisiatif Keamanan Ramadan untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif ketika Ramadan.

“Inisiatif itu bertujuan untuk memudahkan orang ramai melaksanakan ibadah mereka dengan selamat yang akan memupuk keyakinan masyarakat terhadap proses dialog damai yang inklusif,” menurut PEDP.

Aktiviti di bawah inisiatif itu akan dilaksanakan secara timbal balik oleh setiap pihak mengikut Prinsip Umum Proses Dialog Keamanan.

"Diharap ia akan menjadi langkah penting ke arah keamanan mampan di wilayah sempadan selatan Thailand," menurut kenyataan itu.

Bekas Ketua Polis Negara Rahim Mohd Noor bertindak sebagai pemudah acara dan turut melibatkan beberapa pakar sebagai pemerhati.

Sementara itu, menurut BRN kedua-dua pihak bersetuju untuk menghentikan keganasan sepanjang Ramadan sehingga 14 Mei (10 Syawal).

“Persetujuan ini adalah untuk melahirkan suasana aman dan sejahtera bagi masyarakat Pattani khususnya yang berada di lapangan dan sebagai proses mewujudkan keyakinan antara kedua-dua pihak dalam usaha mewujudkan perdamaian yang hakiki di Pattani,” menurut BRN.

Dalam perkembangan lain, PEDP turut mendedahkan bahawa kedua-dua pihak membincangkan kerangka kerja draf Kumpulan Kerja Bersama/Kumpulan Kajian Bersama yang akan ditubuhkan untuk menumpukan perhatian kepada tiga perkara substantif proses dialog damai iaitu: Pengurangan Keganasan, Perundingan Awam dan Penyelesaian Politik.

Selain itu, PEDP dan BRN menyokong "Prinsip Umum Proses Dialog Keamanan", yang menggariskan perkara substantif yang akan dibincangkan oleh kedua-dua pihak.

Kedua-dua pihak juga akan mendukung proses dialog damai yang bermaruah dan inklusif, di samping berusaha mencari penyelesaian politik.

Sebelum ini, rundingan damai antara BRN dan Thailand diadakan di Kuala Lumpur pada Januari dan awal Mac 2020.

Bagaimanapun, rundingan empat mata itu terhenti selama hampir dua tahun berikutan pandemik COVID-19. Namun, kedua-dua pihak telah mengadakan tiga mesyuarat secara maya sepanjang tempoh itu.

Mesyuarat rasmi dilihat memberi sinar baru untuk menamatkan keganasan di Pattani, Yala, Narathiwat dan Songkhla -- wilayah yang majoriti penduduknya beragama Islam.

Keganasan di selatan Thailand mula tercetus pada 2004 di empat wilayah dan sehingga kini sudah meragut lebih 7,000 nyawa.

Sumber : Bernama/AW/ny
Anda suka apa yang anda baca? Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti kami di Facebook, Instagram, TikTok dan Telegram!

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan