Skip to main content

Iklan

Iklan

Dunia

3 maut termasuk wanita yang dipenggal kepalanya dalam serangan di gereja Perancis

Seorang penyerang bersenjata pisau memenggal kepala seorang wanita dan juga membunuh dua lagi orang di sebuah gereja di kota Nice, Perancis pada Khamis (29 Okt), menurut polis, dalam satu kejadian yang disifatkan oleh datuk bandarnya sebagai serangan pengganasan.

Anggaran Waktu Membaca:
3 maut termasuk wanita yang dipenggal kepalanya dalam serangan di gereja Perancis

(Gambar: Reuters)

Diterbitkan : 29 Oct 2020 07:40PM Dikemas Kini : 29 Oct 2020 07:41PM

NICE: Seorang penyerang bersenjata pisau memenggal kepala seorang wanita dan juga membunuh dua lagi orang di sebuah gereja di kota Nice, Perancis pada Khamis (29 Okt), menurut polis, dalam satu kejadian yang disifatkan oleh datuk bandarnya sebagai serangan pengganasan.

Datuk Bandar Christian Estrosi berkata di Twitter bahawa serangan itu berlaku di atau berhampiran gereja Notre-Dame di bandar tersebut dan polis sudah menahan penyerang tersebut.

Polis menyatakan tiga orang disahkan meninggal dunia dalam serangan itu dan beberapa lagi cedera.

Satu sumber polis menyatakan mangsa yang dipenggal kepalanya adalah seorang wanita. Ahli politik Perancis Marine Le Pen juga menyebut tentang satu kejadian pemenggalan yang berlaku dalam serangan itu.

Jabatan pendakwa anti-pengganasan Perancis menyatakan ia diminta menyiasat serangan itu.

Wartawan Reuters yang berada di tempat kejadian berkata pegawai polis yang lengkap bersenjata automatik memasang penghadang keselamatan di sekitar gereja itu, yang terletak di Avenue Jean Medecin yang merupakan tempat kawasan beli-belah utama di bandar Nice.

Ambulans dan kenderaan bomba juga berada di tempat kejadian.

Serangan itu berlaku ketika Perancis bergelut dengan satu lagi kejadian pemenggalan pada awal bulan ini melibatkan seorang guru sekolah menengah, Samuel Pati di Paris oleh seorang lelaki asal Chechnya. 

Sumber : Agensi berita/HA/ha

Ikuti perkembangan kami dan dapatkan Berita Terkini

Langgani buletin emel kami

Dengan mengklik hantar, saya bersetuju data peribadi saya boleh digunakan untuk menghantar artikel dari Berita, tawaran promosi dan juga untuk penyelidikan dan analisis.

Iklan

Lebih banyak artikel Berita

Iklan