Images
  • Zed Zaidi

Zed Zaidi kritik Aliff Aziz: 'Kali kedua kau buat, gua cari lu sampai dapat'

BERITAMediacorp: Kalau ada isu melibatkan artis Singapura di Malaysia, Zed Zaidi tentunya akan masuk sekaki untuk memberikan 'kenyataannya'.

Kali ini juga tidak terkecuali. Sedang isu kekecohan antara Aliff Aziz, isterinya Bella Astillah dan pelakon Afifah Nasir heboh diperkatakan, Zed Zaidi juga tampil memberikan komen.

Beliau yang juga Presiden kumpulan Seniman, bukan sahaja menganggap kelakuan Aliff sebagai tidak 'Gentleman', malah memberi amaran kepada Aliff bahawa beliau melaporkan Aliff kepada pihak imigresen.

“Aku ni tahan sabar ni sebab apa sebab aku masih respect kau lagi sebab isteri kau. Kau kena ingat tau, isteri yang kau pukul tu rakyat Malaysia tau. Aku buat 'complaint' (aduan) dengan imigresen dan macam-macam – yang memang kau tak boleh masuk Malaysialah.

“Jadi, masa ni aku masih 'respect' (hormat). Jadi jaga perangai kau. Kau dah berjanji tadi aku tengok, yang memang kau tak nak buat lagi. Tapi kali kedua kau buat, lu jagalah bro, gua cari lu sampai dapat,” kata Zed Zaidi dalam wawancara Facebook Live bersama wartawan Rotikaya semalam.


Aliff minggu lalu ditahan polis kerana didakwa mencederakan isterinya itu yang baru 20 hari melahirkan bayi lelaki mereka. Sebelum kejadian itu, Bella yang ditemani ibunya pergi ke pusat hiburan tersebut selepas mendapat tahu suaminya berada di bilik karaoke bersama seorang wanita lain, iaitu Afifah Nasir.

“Kalau nak cakap jujur, bagi akulah, kau ni dah mencemarkan imej artis Malaysia. Walaupun kau bukan artis Malaysia, kau kena respek artis Malaysia,” kata Zed Zaidi lagi kepada Rotikaya.

Zed yang diketahui ramai kurang senang dengan kemasukan artis Singapura ke Malaysia, kemudian mengambil kesempatan untuk menyingkap kes artis luar negara yang datang ke Malaysia dan membuat kekecohan dalam persada seni Malaysia. Justeru, beliau berkata inilah sebabnya Malaysia perlu kawal kemasukan artis-artis luar.

Ditanya tentang Afifah Nasir pula, Zed Zaid berkata, perkara itu berlaku "bukan dalam penggambaran" tetapi "di luar penggambaran", jadi ia merupakan hal "peribadi". Zed berkata, beliau enggan "kacau" tentang perkara "peribadi".

Ada juga pengguna Facebook yang menyindir sikap dwitara Zed Zaidi dalam soal begini.

Pengguna bernama Suzi Shah misalnya menulis begini di Facebook Rotikaya: "Habis si Awie yang pukul bini dia tak berani pulak nak sound. Tak berani pulak nak lu gua lu gua dengan Awie..."

Pengguna bernama Mohamad Noor pula berkata: "Senang cakap si ZZ (Zed Zaidi) takut dgn Awie....kalau dia masuk campur. ....confirm rumah kena gegar. ....hahaha. ..Sudah tu sudahlah ZZ...... jaga rumahtangga sendiri..."

Ada juga yang mempersoalkan cara Zed Zaidi bersuara, memandangkan jawatan beliau sebagai seorang Presiden persatuan. Begini luahan pengguna Facebook bernama OneDee MdNoor di Facebook Rotikaya: "Publisiti murahan. Gini kah cara seorang President satu persatuan berbicara? Lu gua lu gua. Nak tunjuk samseng pun salah tempat." 

- BERITAMediacorp/FA/fa

Komen Anda?

Top